10 JENIS MAKANAN YANG BOLEH MERANGSANG HORMON MELATONIN DAN SERATONIN.

Hormon melatonin
Hormon ini dihasilkan di kelenjar pineal dan berfungsi sebagai antioksidan dan mengawal tidur.  Hormon melatonin di sebut juga hormon awet muda karena fungsinya sebagai anti oksidan dapat meneutral radikal bebas dan mencegah penuaan. Hormon melatonin dihasilkan secara alami di kelenjar pineal yang terletak di dalam otak. Hormon melatonin merupakan hormon neurotropik dengan gugus antioksidan indolamina dari senyawa asam amino triptofan.


Hormon Seratonin
Hormon serotonin dihasilkan di saluran pencernaan. Hormon ini berfungsi mengawal mood atau perasaan , nafsu, makan dan tidur.
Kekurangan hormon serotonin dapat menyebabkan kecemasan, tertekan, fobia, pesimistis, gelisah, tidak percaya diri, mudah marah, gangguan tidur, PMS, sakit kepala dan sakit punggung.


10 JENIS MAKANAN YANG BOLEH MERANGSANG HORMON MELATONIN DAN SERATONIN.
1.Pisang seperti ubat tidur alami. Selain mengandungi melatonin dan serotonin dalam jumlah kecil, pisang juga mengandungi magnesium, bahan yang dapat merangsang relaksasi otot
2.Teh Chamomile mempunyai efek penenang yang dapat menurunkan stress fizikal mahupun mental, membuat teh ini sebagai minuman yang sesuai untuk diambil sebelum tidur
3.Bukan, ini bukan mitos, segelas susu panas sebelum tidur dapat membantu tidur anda. Susu mengandungi tryptophan, iaitu asid amino yang mempunyai efek sedatif dan kalsium yang membantu otak untuk menggunakan tryptophan.
4.Tambahkan madu sedikit di dalam susu atau teh anda. Gula dapat meningkatkan tenaga, tetapi dalam jumlah yang sedikit, gula dapat memberitahu otak anda untuk menurunkan prestasi orexin. Neurotransmiter yang berhubungan dengan kesedaran anda.
5.Sedikit kentang rebus atau kentang panggang di malam hari tidak akan menaikkan berat badan anda. Kentang membersihkan asam yang dapat mengganggu prestasi tryptophan di dalam tubuh.
6.Oatmeal sebelum tidur adalah cara terpantas untuk tidur, kerana oatmeal merangsang produksi melatonin di dalam tubuh pada malam hari.
7.Almond adalah kacang yang baik bagi kesihatan jantung. Tetapi almond juga dapat membantu tidur anda kerana mengandungi tryptophan dan magnesium.
8.Flaxseed kaya akan asam omega-3 yang dapat membantu memperbaiki mood anda. Pengambilan flaxseed ketika anda sedang mengalami stress atau depresi berat. Tidur anda akan lebih nyenyak.
9.Sepotong roti gandum dan teh akan merangsang insulin di dalam tubuh anda, yang berguna untuk membantu prestasi tryptophan untuk bereaksi di otak. Dimana tryptophan akan diubah menjadi serotonin yang memberi tahu otak ada untuk tidur.
10.Daging ayam Turkey adalah sumber yang sangat baik untuk tryptophan. Tryptophan bekerja ketika perut anda kosong dan tidak ketika anda sangat kenyang. Tetapi 1 sampai 2 potong dari daging kalkun bersama dengan roti gandum pada waktu tengahari hari akan dapat membantu membuat tidur anda lebih nyenyak di malam hari.

Pengaktifan Otak Tengah (Mid Brain Activation)

Melatonin juga dapat dihasilkan melalui Pengaktifan Otak Tengah. selepas pengaktifan otak tengah kelenjar pineal akan lebih mudah menghasilkan hormon melatonin... walaupon dalam keadaan tidak tidur. 

Minda Abhar
http://mindaabhar.blogspot.com/
FB:Minda Abhar
03-87400013
Email: mindaabhar@yahoo.com