Influencing the Use of Computer Technology in the Middle Brain Performance and Its Role in Child Education

Research by:Heriyanto, M.Kom.The application of computer technology who stimulated for mid brain and whole brain, can give positive contribution for education. By creating frequencies and other brain’s parts to be at a condition that we expected. Frequency and wave from computer technology can influented mid brain’s work to be stimulated and produce good hormones for humans body. By using certain Frequency which can stimulated gland to produce some hormones that we expected. Binaural Beat Frequency can interfered and stimulated brain’s wave to enter or make an expected situation of wave. By modulated Endorphin hormone with train the brain wave Alpha and Theta. Dophamine Hormone who produced by the mid brain can be stimulated with Binaural Beats frequency. Music has rthym and beats, those are can be produce by computer technology. Music has influenced for brain’s work, good audio or music is a good stimulator for brain’s work. Then music gives some effects for brain’s work and human’s brain progress. We can stimulated mid brain to give good effect for education. Frequency which produced with stimulated the brain’s wave to be a condition at Alpha and Theta wave. Endorphin can make us more energetic, otherwise substance or Endorphin hormone can raise learning will and memorize and it makes good contribution in education. Learning and memorize will be more easier to do if we have more Endorphin in brain. A balance Endorphin will bring a better memorized for children, and it makes them more easier to save and adsorb knowledge. Music can give stimulation for their progress with cognitive and EQ. Classical music produce Alpha wave which can make relax and stimulates brain’s neuron network in limbic system, it’s a part in memorized and perception, emotional control, mind control. Those things can control the emotion, problem solving, language, creativity, and other cognitive processes. We can see that application of computer technology can give support, and good effect for education.

RAHSIA SOLAT AWAL WAKTU DAN KELEBIHAN KELENJAR PINEAL

 Kajian Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan Universiti Malaya (UM) mengenai kesan solat ke atas tubuh badan dan kesihatan seseorang.Kajian awalnya mendapati bahawa pergerakan yang dilakukan di dalam sembahyang memberikan kesan bermanfaat keatas jantung, tulang belakang dan keupayaaningatan serta perhatian seseorang.SUBUH
Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna BIRU MUDAyang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu subuh ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu BIRU MUDA tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) –dalam erti kata lainjaga daripada tidur.

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi,mereka yang terlewat Subuhnya sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

ZUHUR
Warna alam seterusnya berubah ke warna HIJAU (isyrak & dhuha)dan kemudian warna KUNING menandakan masuknya waktu Zuhur. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi, mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah diperut dan hilang sifat cerianya.


ASAR
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna OREN, iaitu masuknya waktu Asar di mana spectrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari, dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti.
Orang yang kerap tertinggal waktu Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau diwaktu Asar ini jasad dan roh ini terpisah. Dan jangan lupa, tenaga pada waktu asar ini amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita


MAGHRIB
Menjelang waktu Maghrib, alam akan berubah ke warna MERAH iaitu bahaya. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia tenaga waktu Maghrib atau warna merah ialah memberi keyakinan, ia juga penting pada frekuensi otot, saraf dan tulang.Kedudukan kelenjar pineal di otak dan hujung saraf tunjang, ia adalah prisma


ISYAK
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna INDIGO dan seterusnya memasuki fasa kegelapan.Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan system kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu, dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus, dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam ini dipanggil Qiamullail.

Dalam keadaan sujud, di mana posisi jantung lebih tinggi dari kepala membuat aliran darah mudah menuju ke kepala. Darah yang mengandungi oksigen sangat diperlukan oleh otak untuk mengoptimumkan fungsinya. Oleh yang sedemikian sujud yang panjang khususnya pada solat tahajjud,akan memberikan masa untuk oksigen memenuhi otak secara maksimum. Selain itu, sujud dalam keadaan semua anggota tubuh dalam posisi yang betul sangat membantu memperbaiki kestabilan.KELENJAR PINEAL

Allah S.W.T telah menjadikan manusia dengan begitu teliti dan penuh kehebatan. Seorang manusia yang sihat,akan mempunyai lingkaran tenaga atau energy fluks yang penuh atau bulat. Badan kita umpama sebatang rod magnet. Lebih tepat lagi tulang belakang manusia merupakan rod magnet tersebut. Dibahagian paling atas sekali terletaknya ubun-ubun atau lebih tepat lagi kita namakannya kelenjar pineal.Ia merupakan kutub utara dan hujung tulang sulbi iaitu tulang yang terakhir dalam struktur tulang belakang manusia merupakan kutub selatannya.Tulang belakang manusia bermula daripada kelenjar pineal di atas kepala sehingga ketulang sulbi di bahagian hujung tulang belakang. Oleh yang demikian tenaga mengalir daripada kutub utara iaitu kelenjar pineal hingga ke kutub selatan iaitu di hujung tulang sulbi dan seterusnya membentuk lingkaran atau medan magnet. Lingkaran tenaga ini berpusing tanpa henti dan tidak putus. Lingkaran inilah yang membentuk medan elektromagnetik badan manusia atau aura. Lingkaran tenaga ini memastikan bahawa tenaga kita tidak berserakkan dan kita berada dalam pelindungan tenaga yang baik. Bila lingkaran ini semakin kuat dan besar tenaga dalaman seseorang itu bertambah hebat.Tenaga minda seseorang itu meningkat dan prestasi serta potensi dirinya juga meningkat.

Orang yang memiliki aura yang hebat ini sentiasa berjaya dalam usahanya. Tidak kira bidang apa mereka ceburi,mereka akan menyerlah dan gemilang. Perkara ini menyebabkan ramai yang berfikir bagaimana nak tingkatkan kehebatan aura agar kita juga mampu cemerlang dan hebat.Perkara penting yang perlu diambil perhatian adalah menjaga kekuatan kelenjar pineal dan tulang sulbi.

Kelenjar pineal menjaga kekuatan semangat dan kekuatan keyakinan kepada manusia. Apabila kelenjar pineal ini lemah maka seseorang manusia itu akan menjadi lesu, tiada mood. Bayangkan apa akan terjadi pada individu yang lesu, lemah dan sentiasa tiada mood. Pastinya prestasi kerjanya akan terganggu dan dia tidak akan mampu menyerlahkan kehebatan potensi dirinya. Tulang sulbi menjaga darah, otot, tulang, saraf, usus. Jika tenaga tulang sulbi ini lemah seseorang manusia itu akan mudah diserang penyakit yang berkaitan dengan darah, seperti darah tinggi,leukimia, kebas, cirit-birit, buasir, sembelit, kekejangan, hilang deria sentuh. Bila dilihat pada penyakit yang terhasil daripada kelemahan struktur tulang sulbi, secara automatik kita boleh mentafsirkan bahawa mereka ini adalah orang yang pastinya tergolong dalam kumpulan yang tidak produktif.

Kelenjar Pineal terdapat di bahagian paling atas di tulang belakang. Ia adalah puncak bagi struktur biologi tubuh manusia. Ia berfungsi sebagai pengagih tenaga dan penyebar tenaga cahaya kepada tenaga warna seperti sebuah prisma berlian. Rajah di atas menunjukkan kedudukan Kelenjar Pineal di puncak saraf tunjang. Kelenjar Pineal yang sihat akan menghasilan melatonin yang akan menjana dan memancarkan banyak ion-ion bercaj negatif atau elektron.Elektron ini akan mengalir ke bahagian tulang coccyx iaitu tulang ekor ke bahagian yang paling hujung yang dipanggil tulang sulbi iaitu kristal tubuh. Dalam rod magnetik tubuh, bahagian Kelenjar Pineal ialah kutub utara manakala bahagian tulang sulbi ialah kutub selatan. Sepanjang rod magnetik di bahagian tengah iaitu ruas tulang, saraf tunjang dan rawan di antaranya bersifat neutral iaitu tidak mempunyai caj dan berfungsi membawa isyarat.

Isyarat bertekanan tinggi akan disalirkan ke bahagian organ untuk terus bertenaga daripada Kelenjar Pineal. Organ akan menerima tenaga tersebut dan akan memproses sebarang masalah atau ganguan atau kehilangan tenaga yang akan dihantar semula maklumat tersebut dalam bentuk isyarat yang bertekanan rendah.

Isyarat bertekanan rendah akan dihantar ke coccyx di bahagial sulbi untuk dineutralkan. Proses peneutralan akan berlaku sekiranya Kelenjar Pineal membebaskan cukup elektron untuk dihantar ke Sulbi melalui medan arus elekromagnetik yang melingkari sekitar tubuh. Jika isyarat bertekanan rendah ini gagal dineutralkan oleh sulbi, maka ia akan dipendamkan ke dalam ruas tulang belakang hingga boleh menyebabkan tulang belakang menjadi lemah struktur ikatan molekulnya, lemah dan menyebabkan kesakitan. 


IQ VS EQBerbicara soal otak kanan dan otak kiri pasti tidak pernah lepas dari peranannya sebagai pusat kecerdasan yang terbahagi kepada IQ, EQ, SQ dan ESQ. IQ (kecerdasan intelektual) adalah kecerdasan inteligensi yang berpusat pada otak kiri. EQ(kecerdasan emosi) adalah kecerdasan emosional yang berpusat pada otak kanan, SQ ialah kecerdasan spiritual dan ESQ adalah gabungan antara EQ dan SQ.Menurut teori, orang yang tinggi IQ nya maka otak kirinya yang dominan sedangkan orang yang tinggi EQ nya lebih cenderung dominan otak kanannya. Banyak orang membuat spekulasi bahwa orang yang cerdas dan tinggi IQ pasti berjaya.Namun, tahukah anda bahwa IQ bukanlah segalanya. Kecerdasan emosional juga penting. Dalam buku yang pernah saya baca, EQ harus lebih dominan dari IQ, kerana jika dapat menstabilkan emosi dan mengolahnya dengan cerdas maka IQ pun automatik akan bekerja dengan baik. Apalagi jika SQ juga mengiringi. Kebanyakan orang-orang yang berjaya adalah yang dominan otak kanannya.Orang yang cerdas otak kanannya pandai dalam bersosialisasi iaitu berkomunikasi dengan orang lain dan dirinya sendiri, mampu bertahan dan dapat memotivasi diri. Kelebihan ini bukan hanya memberi kecerdasan dalam ilmu pengetahuan dan berinteraksi sahaja namun juga bertakwa kepada Tuhan-Nya.

OUR MID BRAIN


Left Brain is believed to operate at Beta wave frequency (14- 30 hertz cycles per second). This is the brain we are most familiar with, having developed this brain in traditional academic settings.

Right Brain, the image brain, is believed to work at Alpha wave frequency (8 to 13 hertz cycles per second). It is associated with a creativity, images, music and also relaxed alert state of mind such as in meditation.

The Mid Brain, is believed to ‘act’ as a bridge between our Left and Right Brain. Having an active Mid Brain, we believe, will ‘widen’ the channel of communication between the left and right brain resulting in a more balanced use of ‘Whole Brain’. -